Peronda terrazzo járólap
Peronda,  Terazzo

Terrazzó a Perondánál

Mi az a Terrazzó, és miért olyan népszerű?

A terrazzo egy fajta cementlap, mégis inkább a műkő lap elnevezés állna közelebb a valósághoz. A terrazzo lapok alapanyagába különböző méretű kavicsok vannak, a kavicsok mérete és színe határozza meg a terrazzo kinézetét. A kavicsokat cement fogja össze, és ugyan úgy hidraulikus technikával készültek, mint a cementlapok. A tulajdonságai is hasonlóak a cementlaphoz, csak kődarabok miatt még tartósabbak, jobb a kopásállóságuk. A felület végső kinézetét a látszó kavicsdarabkákkal, egy felületi csiszolást követően nyeri el.

A videomegosztó oldalon könnyen lehet találni olyan rövidfilmeket ahol a terrazzo készítést csodálhatjuk meg.

Régi terrazzo, vagy terrazzo mintás járólap?

Szóval a terrazzo szép tartós, viszont mivel ez alapanyaga beton ez is utókezelést, impregnálást igényel. A beton ugyanis porózus, és érzékeny a savakra lúgokra. Az impregnálást időnként meg kell ismételni igénybevételtől függően.

A hagyományos terrazzo lapok vastagsága, kb 2 cm , így ha ilyet szeretnénk, ezt az aljzat szintjének meghatározásakor már tudnunk kell.

A modern csempegyártás időről időre az elődökből táplálkozik, mind dizájn, mind forma tekintetében.

A hagyományos cementlapok újragondolása, a cementlap mintás járólapok óriási népszerűsége után, talán várható volt hogy előkerülnek a múltból a terrazzok is. Bevallom én nem számítottam rá, de a dizájnerek másképp gondolták. Szóval a modern csempegyártás elkezdett terrazzó mintás lapokat gyártani.

A hagyományos terrazzóval ellentétben a modern korszerű gyártástechnológiával készült járólapok savállók, lúgállók, semmilyen impregnálást nem igényelnek, hosszú élettartamúak, és kopásállóságban is választhatunk olyat, ami az igényeinknek megfelel.

A Peronda is kirukkolt néhány terrazzo mintás kollekcióval. Van ami tágan értelmezi a terazzót, inkább csak inspirációként tekint rá, ilyen a Peronda Fs Rialto széria.

Peronda Fs Rialto

Más kollekciók inkább hasonlítanak ténylegesen egy egyszerű apró kavicsos terrazzo laphoz, viszont a mai kívánalmaknak megfelelően nagy méretekben is készülnek. Ilyen például a Peronda Fs Venecia kollekció és a Peronda Fs Ofelia Járólap Ezek a lapok kiválóan alkalmasak padlóra és falra egyaránt. És ha figyelembe veszük elődei pályafutását, borítékolhatóan soha nem megy ki a divatból.

Peronda Fs Venecia
Peronda Fs Venecia
Peronda Fs Venecia
Peronda Fs Ofelia

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük