Burkolat szótár

A burkolatoknál használatos szakkifejezéseket mutatjuk be nektek.

Élvágott

Ha egy burkolat leírásában azt tátod hogy élvágott, vagy retifikált az azt jelenti, hogy a burkolat, csempe vagy járólap elkészülte után egy plusz munkafolyamat során mechanikusan pontos méretre vágják a lapokat. Az így készült élvágott lapok teljesen méretpontosak, a lapok közt nincs méreteltérés ami a hagyományos élképzésű lapoknál minden esetben lehetséges, és természetes jelenség. Az élvágott lapokat lehet minimális 2 mm fugával rakni.

Retifikált

Lásd Élvágott, a jelentése ugyan az!

3D falicsempe

A 3D falicsempék felülete nem sima, hanem az átlagostól jobban kiemelkedik a síkból, a kiemelkedés valamilyen mintát alkot. A 3D falicsempék készítése csak néhány éve terjedt el, miután széles körben elérhető lett a felületük színezésére szolgáló technológia. A kiemelkedés mértéke nagyon eltérő lehet dizájntól függően, szélsőséges esetben a csempék már egy plasztika látványát nyújtják. A 3D lapok nagyon dekoratívak, díszítésre nagyon sokrétűen használhatóak.

Álfugás vagy álosztásos

Az álfugás vagy álosztásos csempéknek azokat nevezzük amikor egy burkolólapon belül úgy van kialakítva a dizájn, mintha az egy nagy lap, több kicsi lenne. Az álfugának két fajtája van. Az egyik csk esztétikai álfuga, a másik fugázható álfuga. A fugázható álfugás lapoknál az álfugák bevágások a lap felületében, amit ugyan úgy ki kell fugázni, mint a lapok közti fugát. Az esztétikai álfugát nem kell fugázni, de a lapok közzé az álfugával megegyező színű fugát érdemes választani.

A következő videóban szemléletesen ki van fejtve az álfuga, álosztás tulajdonsága, érdemes megnézni: